L’Agrupació Socialista d’Inca celebra el seu 85è aniversari “mantenint intactes els nostres valors progressistes per seguir millorant la vida de la gent”

shadow

Els Socialistes d’Inca recorden als fundadors del partit a la ciutat quan, l’any 36, “lideraren amb moltes dificultats i una repressió que els costà la vida, la constitució d’un partit que naixia de la classe treballadora”

Aquest dimarts 2 de febrer de 2021 es compleixen 85 anys de l’acte de fundació de l’Agrupació Socialista d’Inca, al local de la Unió de Talladors del Calçat, ubicada al carrer Bisbe Llompart. Un aniversari que celebren, en paraules del seu Secretari General, Virgilio Moreno, “mantenint intactes els nostres valors progressistes i compromesos en seguir millorant la vida de la gent”.

Andreu París.

Aquell dia, un grup d’inquers encapçalats per Miquel Reynés, Andreu París, Antoni Rubio, Bernat Solivellas, Guillem Vallori, Jeroni Llompart i els germans Josep, Emilio i Antonio Sancho, “lideraren amb moltes dificultats i una repressió que els costà la vida, la constitució d’un partit polític que naixia precisament de la classe treballadora de la ciutat, formada pels gremis de sabaters, picapedrers i fusters, entre altres”, recorda Moreno.
Durant la dictadura franquista, prop d’una setantena de socialistes inquers foren empresonats, entre els que hi havia Miquel Reynés i Miquel Mercadal, condemnats a mort que finalment pogueren salvar la vida; a més d’Andreu París, els germans Sancho, Antonio Rubio i Antonio Rodríguez, que foren assassinats a Porreres.

Germans Sancho.

Virgilio Moreno assenyala que “només entenent la lluita i els sacrificis que feren tantes generacions, podem assumir la importància de la defensa dels valors progressistes, de la igualtat d’oportunitats, de la millora constant dels drets dels treballadors, dels drets de les dones i la constant reivindicació de pilars que fonamenten l’estat del benestar actual”.Tot i la duresa del franquisme, l’any 1974 alguns socialistes inquers varen reprendre l’activitat organitzant reunions clandestines al soterrani del bar Leo per, més tard, el 1977, refundar l’Agrupació Socialista d’Inca, que compartiria local amb l’UGT, ubicat al carrer Font.

Refundadors de l’Agrupació Socialista d’Inca.

Després de diverses eleccions municipals, els Socialistes d’Inca aconseguirien la batlia de la ciutat per primera vegada l’any 1991 amb Jaume Armengol, gràcies a un pacte amb PSM i Independents d’Inca. Una batlia que tornarien a guanyar a les eleccions de 2015 i 2019 amb Virgilio Moreno.

Legislatura 1991-1995.

De la història recent de l’Agrupació Socialista, destaca la inquera Francina Armengol, primera dona en convertir-se en presidenta del Govern de les Illes Balears (des de 2015), a més de ser la Secretària General del PSIB-PSOE (des de 2021) i haver presidit el Consell de Mallorca (2007-2011) i liderat els Socialistes de Mallorca (2000-2012).

Proclamació de Francina Armengol com a presidenta del Govern de les Illes Balears.

En tots aquests anys, apunta Virgilio Moreno, “els reptes canvien i evolucionen, però els objectius dels socialistes d’Inca segueixen sent millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, praticant la política com a eina de transformació social per construir una societat millor”.

Proclamació de Virgilio Moreno com a batle d’Inca al 2015.

Autor

Socialistes-Inca